Kan mundbind egentlig bruges flere gange, hvis Du kun har haft dem på i kortere tid?  

både  de ikke-vaskbare  “En gangs-mundbind” og de vaskbare stofmundbind

Få svarene her:

 

Den sikre vej til  genbrug af dit mundbind

Du har et CE-mærket ikke-vaskbart mundbind eller et vaskbart stofmundbind, som du  eksempelvis tager på når, du går ind i et supermarked.

Hvis det kun er dig, der har rørt ved det kan du godt tage mundbindet på igen, når du skal med bussen eller på café senere. Det er dog vigtigt, at du folder mundbindet, så indersiden af mundbindet ikke rører ved andet.

Opbevaring mellem brug

Hvis du vil bruge dit mundbind igen, er det bedst, at du lægger det ned i for eksempel en frysepose til formålet, så mundbindet ikke kommer i kontakt med andre ting.

Når du tager mundbindet af mens du sidder ned  – eksempelvis på café.

Hæng det ikke ned på halsen eller op i håret  – tag det helt af. Du kan godt lægge det på bordet.  Men det er bedst, hvis det igen foldes sammen, så indersiden af mundbindet ikke bliver udsat for dråber med smitte. Her kan det igen være smart med en frysepose til formålet, så mundbindet kan foldes sammen og lægges deri.

Før du tager mundbindet på:

Når du skal bruge dit mundbind, er det vigtigt, at du har en god håndhygiejne.

Før du overhovedet tager mundbindet på, bør du afspritte eller vaske dine hænder grundigt.

Der nemlig også risiko for, at du smittes, fordi du roder dig i ansigtet  med covid-19-virus på hænderne, når du skal tage mundbindet på.

Får du et mundbund af  andre  – er det vigtigt at holde øje med at de er opbevaret forsvarligt og at  personen ikke rører indersiden af mundbindet når de rækker det til dig.

 

Dæk både næse og mund

Husk at mundbindet skal dække både næse og mund. Covid-19-virus kommer primært ind gennem vores luftveje, og det kan dermed også trænge ind gennem næsen.

Skift altid mundbind hvis det bliver vådt eller beskidt. 

Det gælder både for de  ikke-vaskbare og og for stofmundbind.  De ikke vaskbare  lægges i skraldespanden,  og Stofmundbind lægges i en lukket pose til de  kan vaskes ved min. 60 grader.  

BEMÆRK:Sundhedstyrelsen anbefaler at du bruger de fabriksfremstillede CE-mærket  såkaldte engangsmundbind  med dokumenteret høj filtreringsgrad fremfor stofmundbind. 

Og husk at mundbind blot er et SUPPLEMENT til  god Håndhygiejne, holden afstand og begrænset socialt samvær.

*) – med input fra professor i virologi på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan